Materialbeskrivningar

Materialbeskrivning och tvättråd

Vadmal
Vadmal är ett vävt tyg av ylle som behandlats på ett naturligt sätt där tyget ”valkas” ihop genom vatten i rörelse. Det ger ett tätt, varmt och vattenavstötande tyg som är slitstarkare än vanligt ylletyg. Det som är kännetecknande för vadmalen är att man inte kan urskilja bindning eller enstaka trådar. Tyget framställs i olika tjocklekar för olika ändamål och används bland annat i folkdräkter.

Rekommenderas: kemtvätt.

Rami
Rami, även kallat kinagräs eller kinesiskt linne, är framställt ur en nässelväxt. Växten blir upp till 3 m hög och fibern utvinns genom behandling med vatten, ånga och asklut. Nässlan växer främst i Kina, Centralasien och Brasilien. Ramityg har en ”levande” struktur med skiftningar, är skönt på kroppen, lättskött och skrynkelhärdigt.

Rekommenderas: handtvätt eller 30-40 grader i maskin. Försiktig centrifugering, ej torktumlare.

Linne
Linnetyg är tillverkat av växtfibrer från lin. Tyget är behagligt, fuktabsorberande, svalt och slitstarkt. Det har många användningsområden och lämpar sig väl till alla typer av plagg. Länder som producerar linnetyger är Kina, Ryssland och Baltikum. Hälsingland kallas ibland för ”linlandet” och här fanns en betydande produktion ända in på 1900-talet.

Rekommenderas: handtvätt eller 30-40 grader i maskin. Försiktig centrifugering, ej torktumlare.

Linnetyg från Växbo Lin

Tyget vävt i Växbo utanför Bollnäs och råvaran, linet, är vuxet och berett inom Europa. Linet är långfibrigt och av mycket hög kvalité så att det färdiga tyget blir glansigt och mycket vackert.

Rekommenderas: handtvätt eller 30-40 grader i maskin. Försiktig centrifugering, ej torktumlare.

Viskos
Viskos är utvunnet ur cellulosa, ofta från tall eller gran och genom en kemisk process framställs en fiber lämplig för textil. Tyget är svalt, fuktabsorberande och behagligt på kroppen. 

Rekommenderas: handtvätt eller 30-40 grader i maskin.

Rulla till toppen